Kwartaaljournaal Marktplaats Auto’s


130 km/uur: populistisch maar welkom

130 kmPer 1 september 2012 is standaard een maximumsnelheid van 130 km/uur van kracht geworden op de Nederlandse snelwegen. Hoewel, standaard: er zijn zoveel uitzonderingen en beperkingen dat het nog een behoorlijk gepuzzel is om erachter te komen waar en wanneer deze snelheid gereden mag worden. Ondertussen zocht Marktplaats Auto’s uit wat de mening is van de autorijders zelf. Toch ook niet onbelangrijk. Hoe kijkt Nederland tegen deze maatregel aan?

Nederland positief over 130 km-regel
Het merendeel van de 1.126 respondenten (63%) vindt dit een verbetering, tegenover 15% die het een slechte ontwikkeling vindt. Deze laatste groep maakt zich vooral zorgen over de verkeersveiligheid (68%) en de belasting voor het milieu (63%). Een ander geluid van deze tegenstanders gaat met name om de beperkte toepassing, zoals tijdstippen en trajecten. Mannen zijn positiever over de nieuwe maximumsnelheid dan vrouwen, 25-34 jarigen zijn positiever over de 130 kilometer regel dan 55 plussers.

Milieu, veiligheid, tijdwinst
Harder rijden kan wel lekker zijn, maar levert het ook wat op? Om de maatregel aangenomen te kunnen krijgen, zijn honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd om de nadelen voor de verkeersveiligheid, en lucht- en geluidskwaliteit te compenseren. En hoewel ruim een derde (35%) van de respondenten het eens is met de stelling dat men door de aanpassing beduidend sneller op de plaats van bestemming is, laat een simpele berekening zien dat er – met de afstanden die in ons land worden afgelegd – nauwelijks tijdwinst is. Zelfs wanneer er in de toekomst 250 kilometer achter elkaar 130 km/u (in plaats van 120 km/u) zou worden gereden, zou dit slechts een kleine 10 minuten winst betekenen.

Populisme?
De Nederlander is over het algemeen positief over de nieuwe regel. Echter is ruim 38% van mening dat de maatregel alleen uit populistische overwegingen is genomen. Is populisme slecht? In letterlijke zin draait het immers om beleid voor het volk. En het volk wil in dit geval graag 130km per uur rijden.

1 Onderzoek is uitgevoerd door MSI-ACI onder 1.126 respondenten

 

<< Terug