Over Marktplaats


Wat is Marktplaats?
Marktplaats, opgericht in 1999, was in Nederland één van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine en grote bedrijven. Elke dag bezoeken ruim 2.1 miljoen mensen Marktplaats en samen kopen en verkopen zij een zeer divers aanbod aan nieuwe en gebruikte producten en diensten. Per dag worden er gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding en verzamelobjecten tot auto’s en huisraad. Op elk willekeurig moment bevat Marktplaats ruim 9 miljoen advertenties. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Amsterdam.

Hoe werkt Marktplaats?
Marktplaats is een advertentiesite die kopers en verkopers samenbrengt. Marktplaats kenmerkt zich vooral door het laagdrempelige karakter. De website is zeer eenvoudig in gebruik. Iedereen kan er een advertentie plaatsen of producten verkopen. Het enige dat hiervoor nodig is, is een emailadres en een paar minuten tijd. Momenteel hebben gebruikers keuze uit 36 verschillende productgroepen en ruim 1800 rubrieken om hun advertentie in te plaatsen; van Antiek en Kunst tot Zakelijke goederen. Kenmerkend voor Marktplaats als advertentiesite is dat het contact tussen gebruikers, inclusief een mogelijke transactie (koop/verkoop) en de afhandeling ervan, buiten de site om plaats vinden. Marktplaats ziet het als haar missie om kopers en verkopers samen te brengen en hen zo goed mogelijk te adviseren over prettig en veilig handelen.

Verkopers kunnen hun advertenties overzichtelijk en eenvoudig beheren via ‘Mijn Marktplaats’. In één oogopslag kan een verkoper hier onder meer per advertentie zien wat het hoogste bod is en hoe vaak de advertentie bekeken is. Maar de adverteerder kan hier ook terecht om een advertentie probleemloos te wijzigen, bijvoorbeeld als het product verkocht is. Verder kan een verkoper vanuit ‘Mijn Marktplaats’ een keuze maken uit vier verschillende manieren om een advertenties extra op te laten vallen indien gewenst; de advertentie opnieuw bovenaan de rubriek plaatsen, de advertentie drie dagen op de homepage plaatsen, de advertentie drie dagen op de groepspagina plaatsen of de advertentie plaatsen als Topadvertentie.

Op Marktplaats is voor iedereen wat te vinden. Elke seconde komen er drie nieuwe advertenties bij. Een paar voorbeelden van opmerkelijke advertenties die op Marktplaats hebben gestaan zijn: een eiland in de Vinkeveense plassen, een privé vliegtuig, een super-de-luxe jacht, een helikopter, een huis met mergelgroeve, de proclamatie van Peter R. de Vries, een replica van de trouwjurk van Maxima, de Hummer van Ratelband en een Rolls Royce-camper van Elvis Presley.

Service en veiligheid
Het is belangrijk dat gebruikers bewust handelen via Marktplaats. Veiligheid is hierbij van belang en daarom heeft Marktplaats een speciale ‘veilig handelen’ pagina ingericht met tips en adviezen. Zo raadt Marktplaats zijn gebruikers aan om in persoon te handelen. Er gaat niets boven een persoonlijke inspectie van het product. De koper kan dan zelf controleren of het product voldoet aan de verwachtingen. Als alles naar wens is, en beide partijen kunnen het eens worden over de prijs, dan kan de koper direct contant betalen en het product meenemen.

Verder is het heel belangrijk dat iedereen die online gaat handelen zijn gezond verstand gebruikt. Gebruikers moeten net zo kritisch zijn als wanneer ze in de fysieke winkel zouden kopen en altijd goed blijven nadenken. De belangrijkste tip die Marktplaats haar gebruikers geeft: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Informatie op/over Marktplaats
Gebruikers kunnen op Marktplaats onder meer terecht voor meer informatie over het vinden, kopen en verkopen van producten. Via Help en Contact kunt u antwoorden vinden op veelgestelde vragen of contact met ons opnemen. U kunt via het contactformulier vragen stellen aan Marktplaats, uw ideeën met ons delen of een fout of storing op de site melden. Via de pagina Mededelingen houden we u bovendien altijd op de hoogte van het laatste nieuws over Marktplaats.